THE LOST MALEV

Ontwikkelingen in Hongarije

De Brits-Hongaarse nabestaande heeft sinds 2008 geprobeerd een rechtzaak aan te spannen tegen de staat Hongarije om de informatie die aanwezig is over deze zaak te openbaren en vooral om het fonds van 400.000 euro te gebruiken voor opsporing.
Dit was pas mogelijk nadat hij een advocaat had gevonden die zijn zaak wilde begeleiden. Dit bleek kennelijk een probleem: tot drie keer toe vond hij een advocaat die enthousiast bereid was zijn zaak te willen behartigen, maar drie keer gaf deze zijn opdracht na een paar maanden terug.

Daarna werd er herhaaldelijk om uitstel gevraagd. Ook heeft de (lands) advocaat de rechter gevraagd om de nabestaande niet-ontvakelijk te verklaren. Bij niet-ontvankelijkheid is er simpelweg geen zaak. In Juni 2009 heeft de rechter de nabestaande echter wel ontvankelijk verklaard. De zaak zal dus eindelijk inhoudelijk behandeld kunnen worden in 2011.

In die tussentijd heeft de Hongaarse overheid de 10 Hongaarse nabestaanden aangeboden om tegen 'finale kwijting' een bedrag van 35.000 euro te accepteren. Deze Hongaarse nabestaanden accepteerden dit, behalve de Brtits-Hongaarse. Het fonds is nu nagenoeg leeg en een zoektocht c.q. repatriƫring niet meer mogelijk. De rechtzaak, vooral bedoeld om Hongarije tot zoeken aan te zetten, had geen zin meer.